Puberbrein

ZOALS mama

Hoe werkt het puberbrein?

Tijdens de puberteit ontwikkelen pubers zich op elk gebied. Zo ook in de hersenen. Tieners maken enorme intellectuele sprongen. Dit zorgt er onder andere voor dat ze steeds onafhankelijker worden. De prefrontale cortex is het gedeelte van de hersenen wat zich onder andere in rap tempo ontwikkelt tijdens de puberteit. Dit gebied bevindt zich aan de voorkant van de hersenen. Rond het 20e jaar is dit gebied volledig volgroeid. Met de prefrontale cortex worden complexe inschattingen gemaakt en daar denken en oordelen mensen mee. Tijdens de puberteit legt dit gedeelte van de hersenen steeds meer verbindingen met andere gebieden in de hersenen. Uiteindelijk is een persoon rond het twintigste jaar goed in staat te zijn om verfijnd en effectief informatie te verwerken.

Waarom is dit belangrijk om te weten? Nou, de prefrontale cortex is hét gebied van de hersenen dat zorgt voor het beheersen van impulsen. Wanneer dit op je 20e volgroeid is kun je emoties (extreme woede bijvoorbeeld) en het gedrag dat daar bij hoort, onderdrukken.Vóór je twintigste kun je er dus rustig van uit gaan dat pubers hun impulsen niet (altijd) goed kunnen beheersen. Daarbij komt, dat onderzoek heeft aangetoond dat pubers niet alleen de risico’s van gevaarlijk gedrag onderschatten, ze overschatten ook de beloning dat uit riskant gedrag voortvloeit. Impulsief en risicovol gedrag hoort dus echt bij de puberteit. Daar kun je als ouder dus best wel eens wakker van liggen. Zeker omdat pubers door hun groeiende onafhankelijkheid steeds minder gaan luisteren naar je goedbedoelde adviezen.

Onze tip? Doe wat leuks met je tiener waarbij je niet begint met praten. Zo kan je denken aan een potje basketbal, het samen halen van een ijsje, samen een game of bordspel spelen. Dan houd je de verbinding. Op die manier weet je puber dat je niet alleen grenzen stelt (in hun ogen beperk je hun vrijheid) maar dat je er ook in een andere rol bent. Soms ontstaan dan ineens mooie gesprekken en krijg je een inkijkje in de steeds veranderende wereld van je tiener.

Vanuit ons nieuwe project ZOALS mama willen we meer moeders informatie geven over de verschillende onderdelen van de ontwikkeling van een tiener (fysieke ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, sociale en persoonlijksheidsontwikkeling) én willen we je tips en tools geven voor een goede band met je dochter. Dit doen we via onze nieuwsbrief en het Instagram account van ZOALS mama. 

Meer informatie over ZOALS mama